Stemmingmakers & NOS onderzoeken alcoholgebruik en ID-fraude

Één op de vijf minderjarige scholieren gebruikt bij het uitgaan een identiteitskaart die geleend of nep is. En 70 procent tikt wel eens een biertje of wijntje achterover. Dat blijkt uit een peiling over alcoholgebruik en ID-fraude dat Stemmingmakers, het jongerenpanel van Scholieren.com, samen met de NOS heeft uitgevoerd. Bijna 2.000 scholieren vulden de vragenlijst in.

In 2014, toen net de nieuwe alcoholregels ingingen, deden we een soortelijk onderzoek. Ook toen gaf een nagenoeg even groot deel van de jongeren aan dat ze met valse ID’s op stap gingen. Een aantal scholieren vertelde toen haarfijn hoe zij hun valse ID in elkaar knutselden.

In tegenstelling tot de scholieren in 2014, zijn de scholieren die nu meededen aan het onderzoek met de nieuwe alcoholregels opgegroeid. Toch lijkt er nog steeds flink gesjoemeld en gedronken te worden. Van de 20 procent die aangeeft met een vals ID op stap te gaan, regelt 10 procent een ID van iemand die ouder is, vervalst 3 procent de geboortedatum op hun ID en 7% doet het allebei.

‘Amateurwerk’

Hoewel een kwart van de scholieren aangeeft zelf met een vals ID op stap te gaan, zegt 70 procent mensen te kennen die dit doen. Een vals ID maken blijkt volgens veel scholieren dan ook een koud kunstje.

“Een ID vervalsen is tegenwoordig echt amateurwerk”, zegt een 16-jarige scholier. “Gewoon even de geboortedatum op je ID Photoshoppen zodat je ouder lijkt en dan laat je aan de deur een foto van je ID op je telefoon zien.”

Verder is het nog steeds een beproefde methode om een ID van een vriend(in) of broer/zus die op je lijkt lenen. Een jongen van 18 vertelt: “Ik ga uit op plekken waar nauwelijks gecontroleerd wordt en waar elk weekend ook leerlingen van twee klassen lager bier en wijn drinken. ID kaarten van een oudere zus of vriendin die in de schemer wellicht wat op je lijkt werken nog steeds prima.”

Niet ongestraft

Dat sjoemelen met je ID blijft echter niet altijd ongestraft. Steeds meer minderjarige jongeren krijgen namelijk een Halt-straf vanwege het gebruik van een valse identiteitskaart tijdens het uitgaan. In 2015 ging het om 350 jongeren, vorig jaar om 428. Na de eerste drie maanden van 2017 staat de teller al op 147 jongeren.

Word je gepakt met een valse identiteitskaart? Dan krijg je een waarschuwing, een doorverwijzing naar Halt of een boete. In principe hebben politie en justitie de afspraak bij een eerste keer alleen te verwijzen naar Halt. Als je vaker wordt gesnapt, kom je er minder makkelijk vanaf. Dan krijg je een boete van 370 euro en kun je daarna mogelijk geen VOG meer krijgen, en dat kan weer gevolgen hebben voor je toekomstige stage of baan.

Maar dat schrikt niet alle jongeren af. Een 17-jarige scholier die anoniem wil blijven vertelt dat hij al vier keer is betrapt. “Een keer kwam ik er niet in bij een horecagelegenheid en twee keer moest de portier lachen en werd ik toch binnengelaten.” De vierde keer moest hij mee naar het bureau. Ook zijn ouders, die van niets wisten, moesten op gesprek komen. “Ik schrok me rot en heb daarna een tijdje geen valse ID-kaart gebruikt. Maar toen kwamen de leuke 18-plus feestjes er weer aan. Nu gebruik ik het weer bijna ieder weekend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *